Bezienswaardigheden in Istanbul
Bezienswaardigheden Istanbul
Istanbul, een wereldstad waar Europa en Azië samensmelten en een stad met duizenden jaren historie. Een waar openluchtmuseum, met zijn meer dan vijfhonderd moskeeën, kerken, paleizen en musea. Wij hebben alle mooie en bekende bezienswaardigheden in Istanbul voor je op een rijtje gezet. Zo weet je welke bezienswaardigheden je bij een bezoek aan deze metropool absoluut niet mag overslaan.
Populaire bezienswaardigheden
Istanbul
Like ons op Facebook

Betovering in sprookjesachtig Istanbul

Betovering in het sprookjesachtige Istanbul… de stad waar twee werelddelen samensmelten

Bezienswaardigheden Istanbul | Uitzicht op de Galatatoren.

Istanbul, een wereldstad waar Europa en Azië samensmelten en een stad met duizenden jaren historie. Een waar openluchtmuseum, met zijn meer dan vijfhonderd moskeeën, kerken, paleizen en musea. Waar je je overdag tegoed kan doen aan de Grand Bazaar met zijn bijna 4000 winkeltjes, waar je heerlijk kan shoppen en rondslenteren, kan je ’s avonds genieten van de Turkse keuken en ontdekken waarom deze tot de beste keukens ter wereld behoort. Met 13 miljoen geregistreerde en een geschatte 6 miljoen niet-geregistreerde inwoners, is het 27 districten tellende Istanbul de grootste stad van Turkije.

Het sprookjesachtige Istanbul is een smeltkroes van culturen. Een schatkamer aan bezienswaardigheden. Een stad die tot de verbeelding spreekt. Of het nu je eerste of vijfde bezoek is, Istanbul blijft een stad vol verrassingen. Bekend om zijn weldadige keuken en gastvrijheid, is Istanbul een stad die hoog in je steden top tien eindigt.

Cultuur snuiven
Bezienswaardigheden Istanbul | Indrukwekkend met haar koepels en zes minaretten, domineert de Sultan Ahmet Moskee, ook wel de Blauwe Moskee genoemd, de skyline van Istanbul.In het oude Europese stadscentrum vind je de beroemde Sultan Ahmet moskee, ook wel de blauwe moskee genoemd. In tegenstelling tot wat de bijnaam doet vermoeden, is de moskee niet blauw. De binnenkant is gedecoreerd met 20.000 handgeschilderde tegeltjes in de kleuren blauw, groen en roodbruin. De binnenplaats van de moskee is echter wel versierd met opmerkelijk blauwe tegels. De moskee heeft zes minaretten, het op twee na hoogste aantal ter wereld. Tegenover de Sultan Ahmet moskee vind je de Aya Sofia. Deze voormalige kathedraal en moskee, stammende uit 532, werd in 1934 tot een seculier gebouw gemaakt door Mustafa Kemal Atatürk. Tegenwoordig doet het dienst als museum.

Een museum dat je ook niet over mag slaan, is het Topkapi paleis. In vroegere tijden de residentie van de Osmaanse sultan, tegenwoordig een prachtig museum. Het paleis is gelegen op het Seraglio punt, tussen de Gouden Hoorn en de Zee van Marmara. Vanaf het paleis heb je een fantastisch uitzicht op de Bosporus. De Bospurus is de zeestraat die dwars door Istanbul loopt en het Europese gedeelte met het Aziatische gedeelte verbindt. De zeestraat leent zich voor vele boottochten, die je langs beide kusten mooie bezienswaardigheden laten zien.

Oosterse verbeelding
Bezienswaardigheden Istanbul | De Egyptische Bazaar, ook wel bekend als de Kruidenbazaar (Misir Çarsisi)Echte oosterse sferen proef je op de Grand Bazaar, de Kapalıçarşı. Deze grotendeels overdekte bazaar, is de grootste ter wereld met maar liefst 65 straatjes en 4000 winkeltjes en wordt dagelijks door zo’n 250.000 tot 400.000 bezoekers bezocht. Wanneer je door de straatjes loopt, word je overweldigd door geuren van kruiden en specerijen. Je maakt kennis met de voor de bazaar typerende winkeltje met aardewerk, sieraden, kleding, specerijgewassen, leer en tapijten. Schuif aan bij één van de vele restaurantjes en bekijk onder het genot van een Turks kopje thee de honderden mensen die voorbij lopen. Een waar walhalla voor het kopen van al je Turkse souvenirs. Ben je ’s avonds uitgeput van de warmte en het chaotische verkeer, kom dan heerlijk bij in een Turks badhuis.

Trendy Taksim
Wil je een avondje stappen, dan moet je in de wijk Taksim zijn, met zijn bekende Taksimplein. Het plein wordt ook wel het hart van het Europese Istanbul genoemd, waar het altijd druk is, zowel overdag als ’s nachts. Overdag is er het winkelende, toeristische publiek en ’s avonds komt het uitgaansleven op gang. Taksim ligt in het Europese gedeelte van Istanbul en kent vele grote en bekende straten met trendy winkels, restaurants, hotels, discotheken en bioscopen. Eén van de bekende straten is Istiklal Caddesi (de Onafhankelijkheidsstraat).

Nostalgisch vervoer
De welbekende luxetrein de Oriënt Express maakte zijn laatste stop in het Sirkeci treinstation. De route van de Oriënt Express liep van Parijs tot Constantinopel (de vroegere naam van Istanbul) in de periode 1883 tot 1977. Dit prachtige historische gebouw is het grootste station in het Europese gedeelte van Istanbul en is vandaag de dag nog steeds actief. Er vertrekken, naast de binnenlandse lijnen, ook internationale treindiensten.

Om je snel, makkelijk en goedkoop van hor naar her te verplaatsen, is de dolmus een aanrader. Dit is een minibusje of grote auto die een vaste route door de stad rijdt en die u met meerdere mensen deelt. Ook kan je je verplaatsen met de veerpont, waarmee je op een goedkope manier ook nog eens de Bezienswaardigheden Istanbul | De binnenkant van de Blauwe Moskee is gedecoreerd met 20.000 handgeschilderde tegeltjes in de kleuren blauw, groen en roodbruin.stad vanuit een fantastisch oogpunt kunt bezichtigen. Tenslotte heb je ook nog de mogelijkheid tot het nemen van de tram (met airconditioning), metro, bus en taxi.

Tijd en ogen te kort
In een wereldstad als Istanbul kan je onmogelijk alles in één bezoek bekijken. Dit is ook niet erg, want de stad is zeker meerdere bezoeken waard. Het smaakvolle, uitstekende eten en drinken, de beroemde bazaars en de gastvrijheid van de Turkse bevolking doen je van de stad houden.