Archeologisch Museum Istanbul

Het Archeologisch Museum Istanbul. Sinds 1891 het eerste museum van Turkije en met zijn collectie van meer dan een miljoen objecten, is het ook één van de grootste musea ter wereld. Je kunt er onder meer sarcofagen, keramiek en andere waardevolle kunstvoorwerpen uit de periode van het Ottomaanse Rijk bewonderen. Het hoogtepunt van het Archeologisch Museum is de sarcofaag van Alexander de Grote.

Bekijk hier alle informatie >>

Lees hier verder over:

Archeologisch Museum Istanbul

Archeologisch Museum IstanbulJe vindt het Archeologisch Museum (İstanbul Arkeoloji Müzeleri) in het Eminönü district van Istanbul, vlakbij Gülhane Park en naast het Topkapi Paleis. Vanuit de eerste tuin van het Topkapi Paleis is het Archeologisch Museum eenvoudig lopend bereikbaar. Het museum telt twee gebouwen en is gehuisvest in een 19e-eeuwse galerij, waar in 1991 een nieuwe vleugel van vier verdiepingen aan toe is gevoegd.

Het Archeologisch Museum bestaat uit drie musea:
–    Het Archeologisch Museum met zijn archeologische vondsten.
–    Het Museum van het Oude Midden-Oosten (Eski Sark Eserleri Müzesi)
–    Het Tegelpaviljoen ((Çinili Köskü) met haar prachtige vloeren.

Archeologisch Museum

De archeologische afdeling is gewijd aan de Griekse en Romeinse tijden en bevat vele beelden die zijn gevonden bij opgravingen in Anatolië. In het oude hoofdgebouw zijn de marmeren sarcofagen het belangrijkst, deze zijn afkomstig uit een necropolis in Sidon, het huidige Libanon. Hier vind je ook de belangrijke sarcofaag van Alexander de Grote. Op de bewerkte marmeren tombe, die waarschijnlijk gemaakt werd voor Koning Abdalonymos van Sidon, staat een afbeelding van Alexander de Grote die de Perzen verslaat.

De nieuwe, vier verdiepingen tellende vleugel laat op de begane grond klassieke en Byzantijnse beeldhouwkunst uit Anatolië zien. Op de eerste verdieping vind je de geschiedenis van Istanbul door de eeuwen heen en op de tweede verdieping vondsten uit Troje en Gordion. Ten slotte worden op de vierde verdieping vondsten uit Cyprus, Syrië en Palestina tentoongesteld, zoals kleine aardewerken, potten en pannen, terracotta beelden, 800.000 Ottomaanse munten, decoratie, medailles en een bibliotheek met 70.000 boeken. Het laat de geschiedenis zien van het Oost-Romeinse Rijk, het Midden-Oosten en van Istanbul.

Museum van het Oude Midden-Oosten

In het Museum van het Oude Midden-Oosten, ook wel het Museum van de Oriënt genoemd, zijn de oudste voorwerpen tentoongesteld. Het museum toont voorwerpen van Sumerische, Babylonische, Assyrische en Hettitische origine. Interessant zijn de oude kleitabletten, waaronder één met het oudste grens- en vredesverdrag ter wereld in spijkerschrift; het verdrag dat Farao Ramses II van Egypte in 1269 voor Chr. gesloten heeft met de koning van de Hettieten, het zogeheten vredesverdrag van Kadesh. Het is het oudst bewaard gebleven voorbeeld van een internationaal vredesverdrag. Het verdrag werd gesloten tegen de gemeenschappelijke vijand van de zeevolken, die in die tijd een groot gevaar betekenden zowel voor Egypte als voor de Hettieten.

Het Tegelpaviljoen

Het Tegelpaviljoen werd in de 15e eeuw gebouwd door sultan Mehmet de Veroveraar. Gebouwd als een kiosk of paviljoen, huisvest het Tegelpaviljoen het Museum van de Turkse Ceramiek, waar lznik-objecten uit de 16e eeuw te bezichtigen zijn, alsmede fraaie voorbeelden van Seltsjoeks en Osmaans aardewerk en tegels. Het is gedecoreerd met ontelbare tegeltjes in turkoois en donkerblauw. Vanaf de zuilengang aan de voorkant keek de sultan naar zijn zonen als die een spelletje cirit (een soort polo) speelden tegen de bedienden. Behalve de tegeltjes van het gebouw zelf, is er ook Turkse keramiek te zien in het museum dat erin gehuisvest is.

Bezoekersinformatie Archeologisch Museum Istanbul
  • Locatie: Nabij het Topkapi Paleis en Gülhane Park.
  • Openingstijden: Het museum is geopend van dinsdag tot zondag van 9.00 uur tot 17.00 uur. De entree is $3,50 en hiermee heb je toegang tot alle gebouwen van het Archeologisch Museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.