Hagia Sofia

De Hagia Sofia, ook wel bekend als de Aya Sofia of Ayasofya, is een voormalige christelijk-orthodoxe kerk welke later in een moskee is veranderd. Met jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers, is het één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Istanbul. Een indrukwekkend gebouw, dat zeker een bezoek waard is.

Bekijk hier alle informatie >>

Lees hier verder over:

Geschiedenis van Hagia Sofia.

Hagia SofiaGebouwd als kathedraal van Constantinopel, was de Aya Sofia eeuwenlang de grootste kathedraal ter wereld en ook het eerste voorbeeld van Byzantijnse architectuur. Het interieur van de kerk was bedoeld als een afspiegeling van het paradijs. Ruim twintig jaar nadat de kathedraal gebouwd was, stortte in 558 de koepel in. De verantwoordelijke architecten zijn hiervoor zwaar gestraft; ze werden onthoofd. De nieuwe, tevens huidige koepel, werd in 563 voltooid. De enorme koepel is een architectonisch meesterwerk. Door de ramen rondom de koepel, lijkt deze te zweven.

De Aya Sofia kreeg haar naam toen ze in 1453 een moskee werd, na de verovering van Constantinopel door het Ottomaanse Rijk, onder leiding van Mehmet II. De Byzantijnse muurschilderingen en mozaïeken werden bedekt met een witte pleisterlaag en er werden minaretten opgezet.

Aya Sofia als bezienswaardigheid

Mustafa Kemal Atatürk, groot voorstander van de scheiding tussen kerk en staat, heeft de moskee in 1934 tot een openbaar gebouw gemaakt en hiermee werd het een museum. De oude bedekte mozaïeken zijn opnieuw zichtbaar gemaakt. Alhoewel de Arabische geschriften overheersen, zijn er nog wel degelijk christelijke iconen te vinden, waaronder een mozaïek van de heilige Johannes Chrysostomos.

In 1985 werd de Aya Sofia door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Bezoekersinformatie Aya Sofia

  • Adres: Aya Sofya Meyd.
  • Openingstijden: Dagelijks van 09.00 uur tot 17.00 uur, op maandag gesloten.
  • Toegangsprijs: 20 YTL.

Correctie of een tip doorgeven? Reageer hieronder of stuur ons een e-mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.