Wat te doen in Istanbul: een gids voor toeristen

Door Fayen

Bezienswaardigheden in Istanbul

Istanbul is een prachtige stad met een rijke geschiedenis en culturele bezienswaardigheden. Als je op zoek bent naar dingen om te doen in Istanbul, zijn hier enkele aanbevelingen:

 1. Bezoek de Hagia Sophia: De Hagia Sophia is een prachtig gebouw met een rijke geschiedenis. Het werd oorspronkelijk gebouwd als kerk in de 6e eeuw, en werd later omgebouwd tot een moskee. Tegenwoordig is het een museum waar je het prachtige interieur en de historische artefacten kunt bewonderen.
 2. Bezoek de Topkapi-paleis: De Topkapi-paleis was ooit de officiële residentie van de Ottomaanse sultans en biedt een fascinerende inkijk in de geschiedenis van de stad. Je kunt het paleis bezoeken om de prachtige zalen, de gouden daken en de historische artefacten te bewonderen.
 3. Bezoek de Bosphorus: De Bosphorus is een mooie straat die Istanbul doormidden snijdt en de verbinding vormt tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Je kunt een boottocht maken langs de Bosphorus om de prachtige huizen en het uitzicht op de stad te bewonderen.

Winkelen in Istanbul

Istanbul is ook een geweldige plek om te winkelen, met talloze markten, winkelcentra en boetiekjes waar je unieke souvenirs en lokale producten kunt kopen. Hieronder staan enkele aanbevelingen voor winkelen in Istanbul:

 1. Bezoek de Grand Bazaar: De Grand Bazaar is een van de grootste overdekte markten ter wereld en biedt een uitgebreid aanbod van kleding, sieraden, tapijten en andere souvenirs. Het is een leuke ervaring om door de kraampjes te struinen en te onderhandelen over de prijs van producten.
 2. Bezoek de Arasta Bazaar: De Arasta Bazaar is een kleinere markt in de oude stad van Istanbul, met een aanbod van lokale producten zoals sieraden, kleding en huishoudelijke artikelen. De markt is ook bekend om zijn lokale koffiehuizen en restaurants, waar je kunt genieten van traditionele Turkse gerechten.
 3. Bezoek een winkelcentrum: Als je liever in een modernere omgeving winkelt, zijn er talloze winkelcentra in Istanbul waar je terecht kunt. De winkelcentra hebben vaak een ruim aanbod van bekende internationale merken en lokale producten. Sommige populaire winkelcentra in Istanbul zijn Istinye Park, Cevahir Mall en Akmerkez.

Proeven van de Turkse keuken

Een van de leukste dingen om te doen in Istanbul is het proeven van de lokale keuken. Turkse gerechten zijn vaak gebaseerd op vlees, groenten en brood, en zijn vaak rijk aan smaak. Hieronder staan enkele aanbevelingen voor het proeven van de Turkse keuken in Istanbul:

 1. Proef de lokale specialiteiten: Turkije is bekend om een aantal specialiteiten, zoals lahmacun (een soort pizza met vlees en groenten), doner kebab (gesneden vlees geroosterd op een spit) en baklava (een zoete gebakjes gemaakt van bladerdeeg en gezoet met honing). Probeer deze specialiteiten om de smaken van de Turkse keuken te ontdekken.
 2. Bezoek een traditioneel koffiehuis: Koffie is een belangrijk onderdeel van de Turkse cultuur en koffiehuizen zijn populair als ontmoetingsplaats voor mensen. Probeer een traditioneel koffiehuis te bezoeken om te genieten van een kopje koffie en een snack.
 3. Ga naar een restaurant: Er zijn talloze restaurants in Istanbul waar je kunt genieten van de Turkse keuken. Zoek naar restaurants met een goed aanbod van gedeelde gerechten, zodat je van verschillende gerechten kunt proeven.

Culturele activiteiten in Istanbul

Istanbul heeft ook talloze culturele activiteiten om te doen. Hieronder staan enkele aanbevelingen:

 1. Bezoek een museum: Istanbul heeft een aantal prachtige musea waar je kunt leren over de rijke geschiedenis en cultuur van de stad. Sommige populaire musea zijn het Istanbul Archaeological Museum, het Museum of Turkish and Islamic Arts en het Pera Museum.
 2. Bezoek een moskee: Istanbul heeft talloze prachtige moskeeën die de moeite waard zijn om te bezoeken. Sommige populaire moskeeën zijn de Süleymaniye Moskee, de Rüstem Pasha Moskee en de New Mosque. Houd er rekening mee dat het bezoeken van moskeeën vaak beperkt is tot bepaalde tijden en dat je je aan bepaalde dresscodes moet houden.
 3. Bezoek de Galata-toren: De Galata-toren is een van de bekendste bezienswaardigheden van Istanbul en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Het is ook een leuke plek om ’s avonds te bezoeken, wanneer de toren verlicht is en het uitzicht nog indrukwekkender is.
 4. Ga naar een concert of theater: Istanbul heeft ook een levendige muziek- en theatercultuur. Zoek naar optredens en voorstellingen die plaatsvinden tijdens je bezoek en geniet van de lokale cultuur. 

Conclusie

Istanbul is een prachtige stad met talloze dingen om te doen. Of je nu op zoek bent naar culturele bezienswaardigheden, lekker wilt eten of wilt winkelen, Istanbul heeft iets te bieden voor iedereen. Door de rijke geschiedenis en culturele diversiteit is Istanbul een unieke en indrukwekkende bestemming voor toeristen.

Over de auteur

Op bezienswaardighedeninstanbul.nl deel ik informatie over de populaire en verborgen parels van de stad. Ik geef ook tips over hoe mensen het meeste uit hun bezoek aan Istanbul kunnen halen, zoals waar ze kunnen eten, winkelen en culturele activiteiten kunnen ondernemen. Ik gebruik foto's en video's om de sfeer van de stad te vangen en ben altijd op zoek naar manieren om mijn blogs te verbeteren.