Bosporus

Eén van de meest bekende en herkenbare bezienswaardigheden van Istanbul; de Bosporus. Wanneer je Istanbul bezoekt, mag een boottocht over deze zeestraat absoluut niet ontbreken.

Bekijk hier alle informatie >>

Lees hier verder over:

Bosporus

Bosporus

De Bosporus, in het Turks de Boğaziçi, Karadeniz Boğazi, is een belangrijke zeestraat die Istanbul opsplitst in een Europees en een Aziatisch gedeelte. Het verbindt de Zee van Marmara met de Zwarte Zee. De Bosporus meet op zijn smalst 640 meter en heeft een totale lengte van 32 kilometer. De diepte varieert van 36 meter tot 124 meter op het diepste punt. De naam Bosporus komt uit het Grieks en duidt op een plaats waar een koe het water oversteekt.

Bosporusbrug

Bosporusbrug

De Bosporusbrug is één van de twee bruggen die het Europese en het Aziatische gedeelte van Istanbul met elkaar verbindt. De brug is in 1973 geopend en is één van de grootste bruggen ter wereld met een lengte van 1590 meter en een breedte van 39 meter. Het wegdek hangt maar liefst 65 meter boven de rivier de Bosporus. Helaas is het hiermee ook een populaire plek voor mensen die zelfmoord willen plegen en om deze reden is de brug verboden voor voetgangers en fietsers.

Fatih Sultan Mehmet Brug

De tweede brug die naast de Bosporusbrug ook de twee werelddelen van Istanbul met elkaar verbindt, is de Fatih Sultan Mehmet brug. Deze brug, die ook wel bekend staat als de Tweede Bosporusbrug of kortaf de FSM, is in 1988 gebouwd en is met zijn 1510 meter één van de langste hangbruggen ter wereld. De Fatih Sultan Mehmet brug ligt op zo’n vijf kilometer ten noorden van de Bosporusbrug en is onderdeel van twee belangrijke wegen, de Europese weg 80 en de Aziatische weg 1.

Overige verbindingen over de Bosporus

De Turkse overheid heeft plannen om een derde brug over de Bosporus aan te leggen. Om voortijdige grondspeculatie te voorkomen, worden de zeven mogelijke locaties hiervoor geheim gehouden. In 2008 is de Marmaray geopend, een onderzeese spoortunnel onder de Bosporus die het Europese en Aziatische deel van Istanbul met elkaar verbindt. Het is de diepst afgezonken tunnel ter wereld en tevens de eerste tunnel die twee continenten met elkaar verbindt. De lengte van het ondergrondse gedeelte van de tunnel is 13,5 kilometer en de tunnel ligt op een diepte van 55 meter. In 2009 maakte de Turkse regering bekend dat er ook nog een autotunnel onder de Bosporus zal komen.

Boottochten over de Bosporus

Leer Istanbul kennen vanuit een heel ander perspectief en maak een boottocht over Bosporus. Onderweg kom je bekende paleizen, Ottomaanse huizen en forten tegen. De boottochten vertrekken vanaf de haven tussen de Galatabrug en het station Sirkeci, aan de Europese oever. Het eindpunt van de gewone ferries en de snellere TurYol boten is Anadolu Kavagi. Als je geen haast hebt, neem je de gewone ferry en stop je op verschillende plaatsen, zoals Sariyer, een goede locatie om heerlijke vis te eten en over de vismarkt te struinen. De gewone ferry vertrekt na drie uur weer van de eindhalte. Wil je wat sneller terug, dan kan je de TurYol nemen. Met deze snellere boten ben je in anderhalf uur weer terug bij de Galatabrug.

Ook kan je een boottocht maken naar de Prinseneilanden. Dit zijn negen eilandjes in de Zee van Marmara, waarvan er vier bewoond zijn door voornamelijk rijke Turken die er hun buitenverblijven hebben. Op de eilanden maken ze alleen gebruik van paarden, koetsen en fietsen. De veerboten naar de Prinseneilanden vertrekken vanaf de Katabas veerboothaven, ten zuiden van het Dolmabahçe Paleis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.