Dolmabahçe Paleis

Gebouwd in de 19e eeuw, is het Dolmabahçe Paleis in Istanbul nog steeds één van de meest glamoureuze paleizen ter wereld. Met zijn prachtige locatie aan de Bosporus, zal een bezoek aan dit luxueuze paleis vele indrukken bij je achterlaten. Eén van de bezienswaardigheden in Istanbul die je niet mag overslaan.

Bekijk hier alle informatie >>

Lees hier verder over:

Lees hier verder voor meer informatie en overnachtingen ->

Geschiedenis van het Dolmabahçe Paleis

Het Dolmabahçe Paleis werd in 1856 gebouwd in opdracht van Sultan Abdul Mecit. Dolmabahçe was

Bezienswaardigheden Istanbul, Dolmabahçe Paleis de Ceremoniale hal
Centrale hal

oorspronkelijk een baai in de Bosporus, maar werd in de 18de eeuw gedempt door de Ottomaanse sultans. Het Dolmabahçe Paleis was het eerste paleis in Istanbul dat gebouwd is in Europese stijl. De bouw kostte erg veel geld en goud, waarvan alleen al zo’n veertien ton goud is gebruikt voor het interieur en de decoratie.

Ten tijde van het Ottomaanse Rijk vormde het Dolmabahçe Paleis diens administratieve centrum en ook de laatste Ottomaanse sultan had hier zijn residentie. Toen het Ottomaanse Rijk ten val kwam, heeft het paleis tijdelijk leeggestaan. Na de oprichting van de Turkse Republiek, verplaatste de eerste president van de republiek Turkije, Mustafa Kemal Ataturk, alle overheidsactiviteiten naar Ankara, de nieuwe hoofdstad.

Ataturk was zelf regelmatig nog aanwezig in het paleis en huurde hier dan een simpele kamer voor het ontvangen van zowel nationale als internationale gasten. Het Dolmabahçe Paleis werd zodoende een belangrijke plaats voor allerlei nationale en historische congressen en internationale conferenties. Ataturk nam zelf zijn intrek in het paleis toen hij ziek werd. Hier heeft hij zijn laatste levensjaren dan ook doorgebracht, tot aan zijn dood op 10 november 1938. Alle klokken in het paleis zijn stilgezet op 9:05 uur, het tijdstip van zijn dood.

Pracht en praal

De Sultans zijn destijds uit het oude Topkapi Paleis vertrokken, omdat het daar ontbrak aan luxe, luxe die het Dolmabahçe Paleis wél had. Het paleis bestaat uit drie delen, de Mabeyn-i

Bezienswaardigheden Istanbul, het Dolmabahçe Paleis Ambassador Hall

Hümâyûn oftewel Selamlik/de administratieve sectie, Muayede Salonu oftewel de Ceremoniële Zalen, en het Harem-i Hümâyûn, waar de appartementen voor de familie van de Sultan zich bevonden.

Het drie verdiepingen tellende paleis heeft een oppervlakte van 45.000 m² en telt maar liefst 285 kamers. Elke kamer is een oase van luxe. Hiernaast heeft het paleis ook nog 46 zalen, 6 badkamers en 68 toiletten. Wanneer je het Dolmabahçe Paleis bezoekt, neem dan vooral ook een kijkje in de prachtige balzaal met zijn rijkelijk versierde koepel en in de hoofdbadkamer, waar de kranen van puur zilver zijn gemaakt en de wanden van Egyptisch alabaster, een geelachtig wit, vrij harde marmer. Als je van pracht en praal houdt, zal je je ogen werkelijk uitkijken. Het paleis herbergt ook de grootste kroonluchter ter wereld, een geschenk van koningin Victoria. De kroonluchter weegt 4,5 ton en bevat 750 lampen.

De Dolmabahçe Moskee

Bezienswaardigheden Istanbul, het Dolmabahçe PaleisTezamen met het Dolmabahçe Paleis is ook de Dolmabahçe Moskee gebouwd. De moskee ligt ten zuiden van het paleis is gebouwd door dezelfde architecten. Opvallend aan het gebouw zijn de twee slanke minaretten aan weerszijden van de moskee die geïnspireerd zijn op de vorm van Corintische zuilen. De Dolmabahçe Moskee heeft een prachtige lichtinval door de grote halfronde ramen en is gebouwd in barokstijl.

De architectuur van de Dolmabahçe Moskee verschilt erg van de klassieke Ottomaanse moskeeën, omdat deze, als onderdeel van het Dolmabahçe Paleis, erg gedecoreerd is. Zowel deze moskee als ook het gelijknamige paleis zijn twee voorbeelden van de sterke invloed van de Westerse wereld op de Ottomaanse architectuur.

Bezoekersinformatie Dolmabahçe Paleis
Entree: 40 TL, inclusief rondleiding.
Openingstijden: Alle dagen geopend, behalve op maandag en donderdag.

Het is een druk bezocht paleis en de tours zijn alleen onder begeleiding. Het maken van foto’s is niet toegestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.