Do’s en don’ts

Bezienswaardighedenistanbul.nl geeft je graag een aantal tips voor je citytrip of vakantie naar Istanbul.

Bekijk hier alle informatie >>

Lees hier verder over:

Laat jezelf schrobben in een hamam.

Wanneer je in Turkije bent, en dus ook in Istanbul, dan is het aan te raden om eens langs een hamam te gaan. Een heerlijk ontspannen ervaring die je als herboren laat voelen en je een zachte en verzorgde huid geeft. De eeuwenoude traditie van hamambezoeken wordt steeds populairder en ook in Nederland kom je steeds meer hamams tegen. Het is een goede kennismaking met de Turkse gebruiken en de Turkse cultuur.

Vrijwel alle hamams in Istanbul zijn authentiek, dus wees niet bang voor toeristisch getinte hamams. Zelfs de Cemberlitas-hamam, die in alle reisgidsen wordt vermeld, wordt veel bezocht door Turken en dus niet louter door toeristen. Het is tevens de mooiste hamam van de stad en dus gegarandeerd een memorabele ervaring. Twee andere bekende hamams waar redelijk veel toeristen komen, zijn Cagaloglu en Galatasaray. Wil je echt alle toeristen ontwijken? Ga dan naar de Aga Hamam in Beyoglu of naar de Gedikpasa Hamam in Beyazit. Beide hamams zijn bijzonder oud en bijzonder mooi, maar er wordt geen woord Engels gesproken. Dat hoeft op zich geen bezwaar te zijn, want de masseur doet z’n werk wel, maar wel handig om te weten.

Wat verder handig is om te weten wanneer je een hamam bezoekt:

  • Neem altijd een handdoek mee.
  • Neem je eigen slippers mee, want de slippers van de Hamam zijn van hout en erg oncomfortabel.
  • Neem geen waardevolle spullen mee, want als er al kluisjes aanwezig zijn, hebben ze vaak geen sloten.
  • Bereid je voor op intimiteit, want in een hamam ben je over het algemeen naakt. Natuurlijk kan je je handdoek wel om je heen slaan.
  • Wil je niet teveel geld uitgeven, bezoek dan een hamam buiten de toeristische plaatsen.

Bezoek aan een moskee.

Vrijwel elke toerist die Istanbul bezoekt, stapt wel een keer een moskee binnen. Vergeet hierbij niet dat een moskee in eerste instantie een gebedshuis is waar vijf keer per dag gezamenlijk een gebed wordt gebeden door moslims. Wanneer je een moskee bezoekt, houd dan rekening met het volgende;

  • Toeristen zijn welkom, behalve tijdens de gebedsdiensten.
  • Stoor biddende moslims nooit en loop niet voor ze langs.
  • Let vooral in de moskeeën buiten het toeristencentrum op je kleding; geen blote knieën of schouders en vrouwen moeten hun hoofd bedekken. In de meeste moskeeën in de stad liggen er bij de ingang hoofddoeken klaar voor de vrouwen.
  • Fotograferen mag bijna altijd, maar overdrijf het niet.
  • En niet te vergeten; schoenen uit. Bij de ingang van een moskee zijn meestal plastic zakjes te verkrijgen die je over je voeten kunt doen.

Van hot naar her in Istanbul; het vervoer

Istanbul is gigantisch en onoverzichtelijk, maar toch zijn alle bezienswaardigheden goed bereikbaar. De wijken rondom de Gouden Hoorn, met de bekendste bezienswaardigheden, zijn prima te voet te verkennen. Wie het verderop zoekt, krijgt te maken met het chaotische verkeer. Wil je gemakkelijk door Istanbul reizen, neem dan een taxi. Voor een paar euro word je overal naartoe gereden. Houd wel rekening met langere reistijden in de spits, want ook taxi’s staan dan muurvast. Taxi’s zie je in Istanbul op elke straathoek en hoewel ze rijden als kamikazepiloten, zijn de chauffeurs over het algemeen betrouwbaar.

Qua openbaar vervoer heb je veel keuze. De dolmus is een echte culturele ervaring. Dit taxibusje, wat letterlijk ‘gevuld’ betekent, gaat pas rijden als alle stoelen vol zijn. Zowel de reguliere bus als de dolmus, rijden volgens een heel onoverzichtelijk systeem, dus neem er de tijd voor en wacht geduldig.

De metro is erg beperkt; er is slechts één metrolijn van het Taksimplein naar Levent. Vanaf Taksim bereik je in een snelle rit de noordelijker gelegen shopwijken Bebek en Nisantasi en het enorme shopping mall Akmerkez in Etiler. Een nóg kortere rit is het oeroude metrokarretje dat je in een paar minuten van de Galatabrug stijl omhoog naar de Istiklal Caddesi hijst. Het lijntje heet Tünel en toegangsmuntjes koop je voor nog geen lira op het station. Nostalgisch trammen kan op de Istiklal Caddesi zelf. Een piepklein trammetje pendelt heen en weer over deze winkelstraat. Een andere antieke tram rijdt aan de Aziatische kant van de stad, tussen Kadiköy en Moda. Een moderne tram is er ook in Istanbul; deze rijdt tussen Kabatas aan de Bosporus door Beyoglu, over de Galatabrug naar Sultanahmet en dan van Eminönü langs het Topkapi-paleis, de Aya Sofia, de Blauwe Moskee en de Grote Bazaar.

Boven de vallei in het Maçkapark, achter het Dolmabahcepaleis, bungelt een moderne kabelbaan in drie minuten van het Hiltonhotel naar het Swissotel. De oudste kabelbaan van Istanbul doet inmiddels ook alweer een paar jaar trouwe dienst, in een gloednieuw jasje wiebel je over de oudste route: van pelgrimsoord Eyüp naar het beroemde Pierre Loti Café. Niet geschikt voor wie lijdt aan hoogtevrees, voor wie wel naar beneden durft te kijken een absolute aanrader.

Ten slotte is er ook nog de veerboot. Deze is goedkoop en vervoert je snel tussen Europa en Azië. De meest gebruikte verbinding is die tussen Eminönü op de Europese oever, aan de Sultanahmet-kant van de Gouden Hoorn, rechts van de Galatabrug, en Kadiköy in Azië.

Wil je goedkoop naar de luchthaven Atatürk reizen? Maak dan gebruik van het Light Rail Transport systeem (LRT). Dit is een combinatie van tram en metro. Hij vertrekt van Aksaray, op vijf minuten lopen van Zeytinburnu, het eindpunt van de tram.

Naar buiten

In het zomerseizoen, van eind mei tot eind september, verkassen veel restaurants, bars en clubs naar een buitenlocatie aan de Bosporus. Het kan voorkomen dat je op een in je reisgids vermeld adres voor een dichte deur komt te staan. Bezoek je Istanbul in de zomer, koop dan (de Engelstalige editie van) het tijdschrift TimeOut Istanbul of kijk op www.timeoutistanbul.com/english voor een overzicht van alle openluchtadressen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.