Egyptische bazaar

De Egyptische Bazaar, ook wel bekend als de Kruidenbazaar (Misir Çarsisi), bevindt zich in de wijk Eminönü en is één van de oudste overdekte markten van Istanbul. Een ware bezienswaardigheid op zich, met de grote hoeveelheid en diversiteit aan mensen en geuren en kleuren van de kruiden, specerijen, noten en alle andere etenswaren. De bazaar heeft haar naam ook te danken aan de vele kruiden en specerijen die vanuit India via Egypte naar Istanbul werden verscheept.

Bekijk hier alle informatie >>

Lees hier verder over:

Egyptische bazaar informatie:

Turkse tulpenbollen
Egyptische bazaarDe Egyptische Bazaar vindt zijn oorsprong in de Ottomaanse tijd en werd ontworpen door de toenmalige hoofdarchitect van het Ottomaanse Rijk, Mimar Kasım. De man heeft de opening van de markt helaas niet meer kunnen meemaken, want hij stierf het jaar voor de opening in 1660. De Egyptische Bazaar werd gebouwd met het doel inkomsten te genereren voor de naastgelegen Yeni Moskee en destijds was het één grote apotheek, met allerlei kruidendrankjes en andere middelen van de volksgeneeskunst.

De medicinale winkeltjes zijn er nog steeds, maar de meerderheid bestaat tegenwoordig uit winkeltjes met grote zakken vol fel gekleurde kruiden, specerijen, gedroogde vruchten, noten en andere etenswaren. Ook kun je op veel plaatsen het beroemde mierzoete snoep Turks Fruit, lokum, kopen. En wellicht spreekt het tot je verbazing, maar je kunt er zelfs tulpenbollen kopen. Deze zijn tenslotte van Turkse oorsprong.

Grote bazaar

Hoewel het lijkt alsof er nog meer mensen rondlopen, is de bazaar toch kleiner dan de Grote Bazaar. De Kruidenbazaar is voor het grootste gedeelte overdekt en je vindt er onder meer kruiden, fruit en Turks snoep. De markt bevindt zich naast de Yeni Moskee en de dierenmarkt, op een steenworp afstand van de Galatabrug, waar straatartiesten en straatventers hun geld verdienen. Aan de kant van de Egyptische Bazaar is een binnenplaats met wasbakken en fonteinen. Gelovigen komen hier om te bidden.

Wanneer je de Egyptische Bazaar bezoekt, neem dan ook een kijkje in alle naastgelegen straatjes. Je vindt hier een grote diversiteit aan kruidenwinkeltjes, winkels met huishoudelijke artikelen en een bloemenmarkt. Ideaal om even lekker rond te snuffelen en souvenirs te kopen.

Egyptische bazaar

Bezoekersinformatie Eyptische Bazaar

  • Adres: Sabunchani Sok, Eminönü, aan de zuidkant van de Galatabrug.
  • Openingstijden: 08.00 uur tot 19.00 uur, op zondag gesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.