Galatabrug en Galatatoren

De Galatabrug dankt zijn bekendheid als één van de bekende bezienswaardigheden in Istanbul mede aan de vele vissers die je er dagelijks op de kade vindt. Vooral in de zomermaanden reikt de vislucht tot in de verte, wanneer de verse vis direct gebakken wordt voor de verkoop. Een waar tafereel om te aanschouwen.

Bekijk hier alle informatie >>

Lees hier verder over:

Galatabrug en Galatatoren

De Galatabrug is één van de bezienswaardigheden in IstanbulDe Galatabrug, in het Turks Galata Köprüsü, is een brug over de Gouden Hoorn die de wijken Eminönü (west) en Galata (oost) met elkaar verbindt. Met zijn twee verdiepingen en een lengte van 466 meter en een breedte van 80 meter, is de Galatabrug de langste beweegbare brug ter wereld. Het wegdek is 42 meter breed, met drie rijbanen en aan beide zijden een trottoir.Op het onderste niveau van de brug bevinden zich veel (vis)restaurants waar je goedkoop een hapje kunt eten. Ook is er een tramverbinding over de Galatabrug.

De huidige Galatabrug is de vijfde brug.

De eerste brug is ontworpen in 1453, de Italiaanse uitvinder en architect Leonardo da Vinci werd gevraagd voor het ontwerp, maar door technische uitdagingen bleek dit ontwerp niet realiseerbaar. Het volgende ontwerp kwam van de Italiaanse kunstenaar en ontwerper Michelangelo die bekend is van de werken voor het Vaticaan waarvan de Sixtijnse kapel in Rome erg bekend is geworden. Maar ook deze plannen zijn in de kast beland.

In 1836 werd ten noorden van de huidige plaats van de Galatabrug de begonnen aam de bouw van de permanente brug over de Gouden Hoorn gebouwd. De eerste brug op de plek van de Galatabrug werd gebouwd in 1845, in opdracht van de moeder van Sultan Abdülmecit.

In 1863 werd de brug vervangen door een tweede houten brug en in 1870 door een derde brug. De derde brug werd later weggesleept en vervangen door de brug uit 1836 die landinwaarts werd gesleept. De vierde brug werd gebouwd in 1912 en hield stand tot 1922, toen een brand de brug ernstig beschadigde. De huidige brug is de vijfde brug en was gereed in 1994.

De brug is een belangrijke verkeersweg geworden tussen de wijk Sultanahmet en het centrum en het is de verbinding van de oude met de nieuwe stad. Ook vertrekken veel rondvaartboten naast de Galatabrug.

Galatatoren

De Galatabrug is één van de bezienswaardigheden in IstanbulHet uitzicht vanaf de Galatatoren is prachtig; vanaf grote hoogte kijk je uit op zowel Europa als Azië. Een historische toren die mede door het uitzicht over de stad een bekende bezienswaardigheid in Istanbul is geworden.

De Galatatoren, in het Turks Galata kulesi, heeft negen verdiepingen en is vanaf de grond gemeten 61 meter hoog. Vanaf zeehoogte heeft de toren zelfs een hoogte van 140 meter. De toren staat op een heuvel in het Europese deel van Istanbul en is vanaf meerdere punten in Istanbul al te bewonderen, onder andere vanaf de Bosporus. Een lift brengt je op een hoogte van 52 meter waar je uit kunt stappen en vanaf een omloop buiten kunt genieten van het fantastische uitzicht. Ook vind je bovenin de Galatatoren een restaurant, dat echter wel erg prijzig is vanwege het groeiende toerisme en de groeiende bekendheid van de toren.

De eerste Galatatoren is gebouwd in 528 ten tijde van het Byzantijnse Rijk, maar werd verwoest tijdens de Kruistochten. In 1348 is de Galatatoren herbouwd en vormde de toren het hart van de wijk Galata. De Turken veroverden de Galatatoren in 1453. De toren staat op een druk en gezellig pleintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.