Grote Muur van Constantinopel

De muren van Constantinopel omsloten het oude Constantinopel tot in de 15e eeuw. De muur strekt zich uit van de Zee van Marmara tot de Gouden Hoorn. Hoewel de muur indrukwekkend is, is het één van de slechts bezochtste bezienswaardigheden van Istanbul. De muur is 6,5 kilometer lang, tot twaalf meter hoog en vijf meter dik en hij is uitgerust met 96 uitkijktorens van 18 tot 20 meter hoog en aan weerszijden forten. De muren, opgetrokken door de Romeinse keizer Theodosius II, bood een millennium lang bescherming tegen belegeringen totdat het de Ottomanen lukte om erdoorheen te breken. Dit betekende ook direct het einde van het Byzantijnse Rijk.

Bekijk hier alle informatie >>

Lees hier verder over:

Geschiedenis Grote Muur van Constantinopel.

Constantinopel

De eerste muren van Constantinopel werden gebouwd in de 8e eeuw voor Christus toen Byzantium werd gesticht door Griekse kolonisten uit Megara. Tijdens de bouw van de muren bestond Istanbul uit niet veel meer dan een acropolis. In de Romeinse tijd was de koloniale stad nog relatief onbelangrijk, maar Septimius Severus liet een tweede muur bouwen tijdens zijn regeerperiode.

Het oppervlak van de stad vergrootte hierdoor aanzienlijk. Toen Constantijn de Grote de regeringszetel verplaatste van het Romeinse Rijk naar Byzantium, wat inmiddels tot Constantinopel was omgedoopt, liet hij de muren verder uitbreiden.

Theodosius II liet Constantinopel

Theodosius II liet Constantinopel in 412 uitbreiden met een 6,5 kilometer lange dubbele muur die liep van de Zee van Marmara tot de Gouden Hoorn. In 439 werd de eerste zeekering gebouwd en in 447

Grote Muur van Constantinopel

werd de muur beschadigd door een aardbeving. De muur kon nog op tijd hersteld worden om het leger van Attile de Hun tegen te houden. De keizer van het Oost-Romeinse Rijk, Leo I, liet de zwakkere delen van de muur uitbreiden en ook bij de Gouden Hoorn werden aparte muren aangelegd. De muren waren bijna ondoordringbaar, zodat de stad tijdens belegeringen talloze legertroepen tegen kon houden.

De eerste aanvallers die wel door de verdediging heen kwamen, waren de ridders van de vierde kruistocht in 1204. Ze klommen op de lage zeeverdediging en braken door de muur van Leo I in Blachernae.

De tweede en laatste keer dat de verdediging het moest afleggen, was tijdens de belegering van Constantinopel in 1453, uitgevoerd door het Ottomaanse Rijk. Opmerkelijk genoeg hoefden de Ottomanen weinig moeite te doen toen ze ontdekten dat de Kerkoporta-poort open stond en mogelijk was hier dan ook verraad in het spel. Na de belegering maakte de Ottomaanse Sultan Mehmed II Constantinopel tot hoofdstad van zijn rijk. Tegenwoordig markeert een plaquette de plaats waar de Ottomanen de stad binnenvielen.

In 1458 liet Mehmed II de burcht, die later de naam Yedikule (Zeven Torens) of Gouden Poort kreeg, weer opbouwen. Deze burcht werd later als gevangenis gebruikt door de Ottomanen.

Poorten

Bezienswaardigheden Istanbul | Grote Muur van Constantinopel Ruïnes van de muur van TheodosiusDe muren van Constantinopel hadden vroeger tien poorten, waarvan er nu nog zeven over zijn. De belangrijkste waren de Edirnepoort (Edirne Kapisi), de Poort van de H. Romanos, nu Topkapi en de Porta Aurea, waarachter nu de vesting Yedikule staat.

De Grote Muur van Constantinopel als bezienswaardigheid

Tegenwoordig staan grote delen van de Muur van Theodosius nog overeind als herinnering aan het lange tijdperk van het Romeinse Rijk. Verschillende delen zijn beschadigd door recente aardbevingen, maar er zijn ook stukken gerestaureerd. Er loopt een groot restauratieproject in samenwerking met Duitsland. Het tracé loopt door de buitenwijken van Istanboel, geflankeerd door parken.

De Grote Muur van Constantinopel is ’s werelds grootste Byzantijnse overblijfsel en de gehele lengte ervan is te bewandelen. Het eerste deel vanaf de Zee van Marmara loopt door het oude Constantinopel. De tweede helft van de muur begint aan de Millet Caddesi en loopt in noordelijke richting door allerlei volkswijkjes waar de tijd al eeuwen stil lijkt te staan. Ook kan je bovenop de muur lopen en genieten van het uitzicht op de minaretten enerzijds en een aaneenschakeling van begraafplaatsen anderzijds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.