Hippodrome en Basilica Cisterne

Eén van de meeste bekende bezienswaardigheden van Istanbul is het voormalige Hippodrome met het daaronder gelegen Basilica Cisterne. Het Basilica Cistere ligt zes meter onder de grond en met dat gegeven zou je dit indrukkende waterreservoir snel voorbij lopen. Echter, het Hippodrome met zijn twee enorme zuilen, die zal je niet snel over het hoofd zien.

Bekijk hier alle informatie >>

Lees hier verder over:

Hippodrome.

HippodromeWaar er in de Romeinse tijd nog een stadion stond, daar is tegenwoordig niet veel meer van over op het Hippodrome. Het bekende plein in Istanbul, in het Turks Sultanahmet Meydanı genoemd, stond vroeger in het teken van wagenrennen, het politieke leven en diverse vormen van publiek vermaak.

Het Hippodrome is gebouwd tussen 203 en 330. In 532 was het Hippodrome het toneel van de beruchte Nika-oproer; ernstige supportersrellen liepen volledig uit de hand en mondden uit in een opstand tegen de keizer Justinianus. Deze stuurde op zijn beurt zijn leger het Hippodrome in met als gevolg de dood van zo’n 30.000 toeschouwers.

Tegenwoordig loopt er een weg op de plek waar vroeger het stadion stond. Er zijn vrijwel geen resten meer van het Hippodrome over. De ovale vorm van het stadion is echter wel bewaard gebleven, evenals de twee obelisken, oftewel de lange stenen bouwwerken op het plein.

Basilica Cisterne.

Onder het Hippodrome bevindt zich een enorm waterreservoir uit de zesde eeuw, de Basilica Cisterne, ook wel bekend als Yerebatan Saray, Yerebatan Cisterne of het Verzonken Paleis. Deze indrukkende bezienswaardigheid is absoluut een bezoekje waard.

Aangelegd tijdens de heerschappij van keizer Justinianus, vormde de Basilica Cisterne de watervoorziening van het paleis en de omliggende gebouwen en parken. Dit grote reservoir kon maar liefst 80.000 kubieke meter water bevatten. Het fungeerde als opslagplaats voor water dat via aquaducten uit de bergen vanaf het 19 kilometer ten noorden van Istanbul gelegen Belgrado-woud werd aangevoerd. In Istanbul zijn meerdere van dit soort opslagplaatsen te vinden, welke werden aangelegd om in tijden van belegering over voldoende schoon drinkwater te kunnen beschikken. De Basilica Cisterne is de mooiste van allen.

Boven de gewelven zijn paden aangelegd en het geheel van 143 bij 65 meter wordt ondersteund door 336 zuilen, afkomstig uit Griekse en Romeinse tempels. Aan het einde van de cisterne vind je twee van die zuilen, staande op een sokkel met het hoofd van de Griekse mythologische figuur Medusa. Door de honderden zuilen lijkt de wateropslagplaats van binnen op een basiliek.

Het Basilica Cisterne is één van de bekendste bezienswaardigheden van Istanbul. Lopend over de loopbruggen, waar je je even in een compleet andere wereld. Een aantal scènes van de James Bond film From Russia With Love, met Sean Connery, zijn er ook opgenomen.

Bezoekersinformatie Hippodrome en Basilica Cisterne

Je vindt het Hippodrome en het Basilica Cisterne in de wijk Sultanahmet, op loopafstand van de Blauwe Moskee en de Hagia Sofia op weg richting het Topkapi Paleis.

  • Adres: Hippodrome, Sultanahmet Meyd. Tramhalte Sultanahmet.
  • Openingstijden: Dagelijks geopend van 9.00 uur tot 17.30 uur. Van oktober tot april is het Basilica Cisterne geopend van 8.30 uur tot 16.00 uur.
  • Toegangsprijs: 5 YTL

Correctie? Reageer hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.