Kız Kulesi

Op een klein eilandje in de Bosporus staat de Kız Kulesi, ook wel bekend als de Leandertoren, de Meisjestoren of de Maagdentoren. De Kız Kulesi is een vuurtoren die duidelijk zichtbaar is vanuit de verschillende wijken in Istanbul. De unieke toren heeft een historie die teruggaat tot 2500 jaar geleden en heeft de stad voor haar ogen zien oprijzen.

Bekijk hier alle informatie >>

Lees hier verder over:

Geschiedenis van Kız Kulesi

Kız KulesiDe Kız Kulesi heeft een historie die teruggaat tot 2500 jaar geleden en heeft de stad voor haar ogen zien oprijzen. De toren is gebouwd door de Atheense generaal Alcibiades in 408 voor Christus om de Perzische schepen in de Bosporus te controleren. Destijds stond de toren tussen de oude steden Byzantium en Chrysopolis. Later werd hij herbouwd als een fort door de Byzantijnse keizer Alexius Comnenus in het jaar 1110. Sindsdien is de Kız Kulesi meerdere keren gerestaureerd door de Ottomaanse Turken, met name in 1509 en 1763 onderging de toren zichtbare opknapbeurten.

De meest recente restauratie vond plaats in 1998. Rondom de toren werden stalen ondersteuningen aangebracht uit voorzorg na een aardbeving. In 2000, nadat de Kız Kulesi helemaal gerestaureerd was, gingen de deuren voor het eerst open voor publiek. Sindsdien is de toren een zeer geliefde bezienswaardigheid voor zowel overdag als in de avond.

De legendes van de Kız Kulesi

Kız KulesiEr bestaan verschillende legendes over het ontstaan en de naamgeving van de Kız Kulesi. Eén van de legendes vertelt ons dat de toren ooit gebouwd is door een Osmaanse sultan, die zijn dochter erin liet opsluiten. Er was namelijk voorspeld dat zijn dochter op haar 18e verjaardag zou sterven en door haar op te sluiten en over haar te waken, wilde de sultan voorkomen dat ze daadwerkelijk zou sterven. De prinses overleed uiteindelijk toch, zoals voorspeld, op haar 18e verjaardag. Ze werd gebeten door een slang, die zich had verstopt in een fruitmand die de sultan aan haar liet brengen op haar verjaardag.

Hiernaast is er ook nog de mythe van Leander. Hero was een non in de tempel van Afrodite en het was haar verboden om verliefde te worden. Om tegen mannen beschermd te worden, werd ze in een toren opgesloten. Op een dag verliet ze de toren voor een ritueel in de tempel en op haar terugweg kwam ze Leander tegen.

Hero was diep geraakt door de gepassioneerde en weemoedig blik in de ogen van Leader en de twee werden verliefd op elkaar. Leander bracht ’s nachts een bezoek aan de toren en in die nacht bestempelden ze hun liefde voor elkaar. Hero was echter bang voor de woede van Afrodite en op een stormachtige avond, toen Leander weer naar de toren zwom, doofde plots het vuur van de vuurtoren. Het licht dat hij altijd volgde, was er niet meer en hij verdronk in de Bosporus. De volgende ochtend zag Hero het levenloze lichaam van Leander op de oever en liet ze zichzelf uit de toren vallen.

Een hapje en een drankje in de Kız Kulesi

Tegenwoordig bevinden zich een restaurant en een café in de Kız Kulesi. Vanaf de toren heb je een uniek uitzicht over Istanbul, over zowel het Aziatische als over het Europese deel van de stad. Het eilandje is bereikbaar met een bootje dat vertrekt vanaf Harem, een plaatsje aan de Aziatische kant. Ook vertrekt er drie keer per dag een boot vanaf Ortaköy en is er nog een pendeldienst vanaf Salacak.

De toren komt voor in diverse films, zoals bijvoorbeeld in de James Bond film The world is not enough, waarin James Bond (gespeeld door Pierce Brosnan) door zijn tegenstandster Elektra King (Sophie Marceau) in de toren gevangen wordt gehouden. Ook is de Kız Kulesi regelmatig te zien in de Turkse dramaserie Kurtlar Vadisi.

Bezoekersinformatie Kız Kulesi
  • Entree: Gratis toegang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.