Klimaat en vaccinaties

Istanbul is een fantastische stad en alle bezienswaardigheden vertellen je een fascinerende geschiedenis. Wanneer je de stad daadwerkelijk gaat bezoeken, wil je wellicht meer weten over het land. Zo heb je bijvoorbeeld een aantal vaccinaties nodig die voorkomen dat je ziek gaat worden. Maar ook over het klimaat, want wanneer is het nu de beste tijd om Istanbul te bezoeken?

Bekijk hier alle informatie >>

Lees hier verder over:

Klimaat in Istanbul

Istanbul heeft officieel een Middellandse zeeklimaat, hoewel de invloed van het zeewater hier minder sterk is dan bij de plaatsen langs de zuidkust van Turkije. Zo kan het voorkomen dat het rond eind april / begin mei zeer koel en regenachtig is. Temperaturen die dan ruim 10 graden onder het gemiddelde liggen kunnen dan voorkomen. In de maanden januari en december kan sneeuwval voorkomen waardoor de stad soms vrijwel geheel lam komt te liggen. Vaak verdwijnt de sneeuw bijna net zo snel weer als dat het gevallen is. Wie de stad wil bezoeken kan dat het beste in de periode mei/juni of september/oktober doen. De maanden juli en augustus is het vaak te warm voor een stadsbezoek, hoewel het dan langs de Bosporus zeker ‘s avonds zeer aangenaam kan zijn.

Vaccinaties Turkije

Welke vaccinaties precies nodig zijn, is mede afhankelijk van je van leeftijd, gezondheid, de manier waarop je reist, van de tijdsduur van de reis en de gebieden waar je gaat verblijven. Voor vakanties naar Turkije, adviseert de GGD de volgende vaccinaties: DTP (difterie, tetanus, polio), hepatitis A, buiktyfus en malariatabletten.

Het is van belang voor iedereen die op reis gaat om tijdig een afspraak bij de GGD te maken. Soms zijn namelijk één of meerdere herhalingsinentingen nodig. Vuistregel daarbij is: maak indien mogelijk vier tot zes weken vóór vertrek een afspraak. Reizigers die langer dan drie maanden gaan reizen doen er goed aan om al maanden van tevoren hun eerste afspraak te maken. Wanneer je een last minute vakantie hebt geboekt, dan is het ook verstandig om bij de GGD langs te gaan, ook al is het de dag van vertrek. Veelal geven vaccinaties al na korte tijd bescherming.

Turkse lira’s en euro’s

Istanbul is spotgoedkoop. Voor een kop koffie of een glaasje thee betaal je 50 cent tot een euro, maar de prijzen van alcohol zijn niet veel lager dan bij ons. Lunchen doe je voor 5 tot 7 euro en dineren voor 7 à 12 euro. Een goedkoop hotel heb je vanaf 25 euro en een gemiddelde kamer kost 50 tot 80 euro. Kamers in de oudere vijfsterrenhotels zijn er vanaf 80 euro, de nieuwere vijfsterrenhotels beginnen bij het dubbele.

Sinds 1 januari 2005 is de lokale munt de Nieuwe Turkse lira (YTL), inmiddels ingeburgerd en meestal weer gewoon Turkse lira (TL) genoemd. Pinautomaten zijn er in overvloed, let wel op of de logo’s op de automaat overeenstemmen met die op je pinpas.  Met een creditcard kun je terecht bij grote winkels, hotels en internationale banken. Voor het pinnen met je creditcard betaal je vaak een forse provisie.

Correctie of een tip? Reageer hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.