Moskee en Hamam van Süleyman

Hoog boven de stad uittorenend, geeft de Süleyman moskee de indruk de grootste moskee van Istanbul te zijn. Met een afmeting van 58 bij 59 meter en een koepel van 53 meter hoog en ruim 27 meter breed, is de moskee echter iets kleiner dan de Hagia Sofia. Nadat de Hagia Sofia begin 20e eeuw in een museum werd veranderd, werd de Süleyman moskee alsnog de grootste moskee van Istanbul.

Bekijk hier alle informatie >>

Lees hier verder over:

Moskee en Hamam van Süleyman

Geschiedenis
De Süleyman moskee werd ontworpen door de architect Sinan, in opdracht van de Ottomaanse sultan Süleyman I de Prachtlievende. De architect heeft honderden gebouwen in Istanbul ontworpen, maar de Süleyman Moskee is de meest bekende. De bouw duurde van 1550 tot 1557 en in die tijd werden veel moskeeën gebouwd met een ontwerp afgeleid van de Hagia Sofia. Sultan Süleyman wilde daar verandering in brengen door een nog grotere moskee te bouwen. Wel heeft de Süleyman Moskee, evenals de Hagia Sofia, een grote koepel die rust op vier zware pilaren, ook wel de olifantspoten genoemd.

De moskee is een mooi voorbeeld van Ottomaanse bouwkunst en laat duidelijk zien dat de sultan hield van pracht en praal, zoals ook uit zijn bijnaam blijkt. De wanden en de koepel zijn indrukwekkend versierd met geometrische figuren en bloemmotieven. Opvallend zijn de vele ramen in het gebouw, waardoor het van binnen veel lichter is dan in de Hagia Sofia en in de andere oude moskeeën van Istanbul.

Inrichting van de moskee

Tussen de vier minaretten bevindt zich een grote marmeren binnenplaats met een gebouwtje omringd door smeedwerk. Dat is een bron van water waar de gelovigen hun voeten kunnen wassen of hun reiniging kunnen verrichten alvorens ze de gebedsruimte betreden. Sultan Süleyman hield van mooie dingen, maar had ook aandacht voor de arme bevolking. In het complex liet hij dan ook een ziekenhuis inrichten, ene gaarkeuken, vier islamitische scholen en een badhuis. Ook konden reizigers vroeger in de moskee overnachten. De gaarkeuken bestaat nog steeds en is tegenwoordig een restaurant gespecialiseerd in traditionele Turkse gerechten. Het badhuis is tegenwoordig een bekende hamam. Het is het enige gemengde badhuis in Istanbul.

Graven

De Süleyman moskee wordt omringd door een groot park. Aan de oostzijde vind je een begraafplaats waar zich twee mausoleums bevinden, hier liggen sultan Süleyman en zijn vrouw Roxelane. Ook de dochter van de sultan, Mihrima, zijn moeder Dilaş Saliha en zijn zus Asiye liggen er begraven, evenals de latere sultans Süleyman II en Ahmet II en prinses Safiye. Ten noorden van de moskee ligt het graf van de architect Sinan

Bezoekersinformatie Moskee van Süleyman

Adres: Süleymaniye Cad, bij de noordingang van de Universiteit van Istanbul.
Openingstijden: 09.00 uur tot  17.00 uur.
Toegangsprijs: gratis (donaties worden op prijs gesteld).

Süleyman Hamam

  • Toegangsprijs: 30 euro (minimaal 2 mensen, inclusief vervoer van en naar uw hotel, zeep, handdoeken etc. Korting voor kinderen jonger dan 10 jaar en groepen van 10 personen of meer)

Correctie doorgeven? Reageer hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.