Museum van Turkse en Islamitische Kunst

Museum van Turkse en Islamitische Kunst

In de wijk Eminönü in Istanbul vind je het Museum voor Turkse en Islamitische Kunst, in het Turks het ‘Türk ve Islam Eserleri Müzesi’. Het museum ligt nabij het Hippodrome met het daaronder gelegen Basilica Cisterne.

Lees hier verder voor meer informatie en overnachtingen ->

Bezienswaardigheden Istanbul | Het hoofdgebouw van het Museum van Turkse en Islamitische Kunst.Geschiedenis
Het Museum van Turkse en Islamitische Kunst is gehuisvest in het 16e eeuwse paleis van Ibrahim Pasha. Deze Ibrahim was de zwager van sultan Süleyman, die in de 16e eeuw de Süleyman Moskee liet bouwen. Het museum werd gebouwd in 1524 en was vroeger het paleis van Ibrahim Pasha, die de grootvizier was van sultan Süleyman. Het Ibrahim Pasha paleis, waar dit museum in gevestigd is, was het grootste privépaleis van het Osmaanse Rijk. Toen Ibrahim als grootvizier teveel macht in handen kreeg, liet Süleyman hem onthoofden.

Rijke kunstcollectie
Met een bijzonder rijke collectie aan voorwerpen uit alle periodes en uithoeken van de islamitische wereld, bevat het Museum van Turkse en Islamitische Kunst een rijke collectie kunstvoorwerpen. De collectie bevat objecten van de 8e eeuw tot aan de ineenstorting van het Ottomaanse Rijk aan het begin van de 20e eeuw. De nadruk ligt in het museum op de Ottomaanse kunst met tapijten, rijk geïllustreerde korans, kalligrafieën, beeldhouwwerken, glas, porselein en fraai gedecoreerde lampen. Je vindt in het museum voorbeelden van islamitische kalligrafie, tegels en oosterse tapijten. Ook brengt het de verschillende culturen van Turkije in beeld en vind je er de deur van de Ulu Camii in Cizre, oftewel de Grote Moskee van Jazira. Deze deur is versierd met Islamitische geometrische patronen, gemaakt van bronzen platen, islamitische kalligrafie en deurkloppers in de vorm van een draak, wat een typisch kenmerk is voor de Zangidische periode.

Bezienswaardigheden Istanbul | Binnenplaats van het Museum van Turkse en Islamitische Kunst.Wanneer je het Museum voor Turkse en Islamitische Kunst bezoekt, neem dan ook een kijkje in de nagebouwde onderkomens. Hier krijg je een goed beeld van hoe de nomaden vroeger leefden. Je ziet er onder meer een volledig ingerichte nomadentent. Ook kan je er een zitkamer van een rijke familie in de Ottomaanse tijd bewonderen.

Het museum heeft ook een café waar u tussendoor of na afloop van uw bezoek even een hapje of een drankje kunt nuttigen. Het terras van het museumcafé kijkt uit op het Hippodrome.

Bezoeksinformatie Museum van Turkse en Islamitische Kunst
Adres: Atmeydani 46, Sultanahmet.
Openingstijden: 09.00 uur tot 17.00 uur, op maandag is het museum gesloten.
Toegangsprijs: 4 YTL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.