Prinseneilanden

Istanbul is een fantastische stad met mooie en indrukwekkende bezienswaardigheden die de rijke historie van de stad vertellen. Het is ook een drukke stad, met veel verkeer, veel mensen en veel herrie. Wil je even aan al deze chaos ontsnappen? Neem dan de veerboot naar de Prinseneilanden en ervaar een heel andere wereld, een heel ander Istanbul.

Bekijk hier alle informatie >>

Lees hier verder over:

Adalar

Prinseneilanden

De Prinseneilanden (in het Turks Adalar), een eilandengroep van negen eilandjes in de Zee van Marmara, waren ooit verbanningsoorden voor Byzantijnse prinsen. Ze liggen ongeveer twintig kilometer uit de kust van Istanbul, vlakbij de Aziatische kust. Tegenwoordig doen ze dienst als rustoorden voor de rijke inwoners van Istanbul, die er hun buitenverblijven hebben. In de zomermaanden trekken ze zich hier terug in hun 19e-eeuwse huizen.

In de zomer tellen de eilanden dan ook circa 40.000 bewoners, tegenover slechts circa 6.500 in de wintermaanden. Vier van de negen eilanden is bewoond en op deze eilanden is het altijd autovrije zondag, aangezien gemotoriseerde voertuigen verboden zijn. Je kan je laten vervoeren in een koets, per paard of je huurt een fiets. De politie en het stadsbestuur beschikken echter wel over auto’s en brommers.

Wil je volledige rust, bezoek de eilanden dan doordeweeks. In het weekend is het er altijd gezellig druk. Er is niet veel te doen op de eilanden, behalve rondwandelen, een hapje eten, wat drinken op een terrasje en genieten van de zonsondergang. In feite is dit ook de aantrekkingskracht van de eilanden, je kunt er namelijk niets anders doen dan luieren en genieten.

De Prinseneilanden

Bezienswaardigheden Istanbul Prinseneilanden Straat op BüyükadaDe vier bewoonde eilanden zijn Büyükada, Heybeliada, Burgazada en Kinaliada, waarvan Büyükada de grootste is. Het eiland Büyükada staat bekend om zijn mooie zandstranden. Interessante bezienswaardigheden op dit eiland zijn het Sint-Jorisklooster en de Hogere Zeevaartschool. Het eiland heeft één pleintje rond een klokkentoren, één winkelstraatje met kruidenierswinkeltjes, kebabtentjes, ijssalons, banketbakkers en waterpijpcafés. Op de boulevard vind je terrassen en theehuizen, visrestaurants en prachtige houten art-nouveau villa’s. Ook heeft het eiland een mooi stuk natuur, dat je per koets of fiets kunt bewonderen.

Van de negen Prinseneilanden, zijn er doorgaans alleen veerverbindingen tussen bovengenoemde vier eilanden. De overige vijf eilanden, Sedef Adası, Yassıada, Sivriada, Tavşanadası en Kaşıkadası, zijn geen toeristische trekpleisters en wil je deze bezoeken, dan zul je zelf een bootje moeten huren. De eilanden zijn overigens niet geheel onbewoond, want op het eiland Kaşıkadası, dat een privé-eiland is, staat een chique vakantievilla bewoond door een welgestelde Turk.

Verder liggen de ruïnes van een Romeins dorp en een Byzantijns klooster op Sivriada en wordt het Tavşanadası alleen bewoond door dieren, aangezien het eiland alleen uit een kale rots bestaat. Ten slotte is Yassıada een Prinseneiland met een geschiedenis. Ooit gekocht door een
excentrieke Britse baron in de 19e eeuw, bouwde de Turkse marine er later een opleidingscentrum. Na de militaire staatsgreep van 1960 diende het opleidingscentrum als tribunaal tegen premier Adnan Menderes, die beschuldigd werd van schending van de grondwet. Ondanks vele protesten, werd deze eerste democratisch gekozen leider op het eiland Yassıada ter dood veroordeeld. Vanwege de vele scheepswrakken, is het eilandje sinds het vertrek van de marine erg in trek bij duikers.

Oorspronkelijk bestaat er ook nog een tiende Prinseneiland. Deze is echter een eeuw geleden, na een aardbeving, vijf meter onder water komen te liggen. Er rest alleen nog een vuurtoren en een Turkse vlag die boven het water uitsteken.

Bezoekersinformatie

De veerboten naar de Prinseneilanden vertrekken vanaf het per tram bereikbare veerbootstation Katabaş aan de Bosporus, ten zuiden van het Dolmabahçe Paleis. De veerboten varen eerst naar Kadiköy, waar je natuurlijk ook kunt opstappen.

Wanneer je per paardenkoets een rondje om het eiland wilt maken, duurt dat ongeveer een uur en het kost circa €15. Losse ritjes kosten, afhankelijk van de bestemming, €3 tot €10. Op de eilanden Büyükada, Burgazada en Heybeliada zijn fietsen te huur voor ca. €7,50 per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.