Treinstations Sirkeci & Haydarpasa

Istanbul heeft twee treinstations, Sirkeci en Haydarpaşa. Sirkeci ligt op de Europese zijde van Istanbul en hier vandaan vertrekken treinen naar de buitenwijken van de stad. Haydarpaşa bevindt zich in het Aziatische gedeelte van Istanbul en vanaf hier vertrekken regionale, nationale en internationale langeafstandstreinen.

Bekijk hier alle informatie >>

Lees hier verder over:

Haydarpaşa station

Haydarpasa

Haydarpaşa is het belangrijkste treinstation van Istanbul en is één van de belangrijkste historische symbolen van de stad. Het station heeft zes verdiepingen en is ontworpen door de Duitse architecten Otto Ritter en Helmut Conu. De bouw van het station, dat op een polder ligt en daardoor voor de helft omgeven is door de zee, begon in 1906 en het werd geopend in 1908. Het is de drukste treinterminal van Turkije, het Midden-Oosten en één van de drukste stations van Oost-Europa. Haydarpaşa is het eindpunt van de Istanbul – Ankara verbinding en verbindt Istanbul met de rest van Turkije.

Het Haydarpaşa station vormde het westerse opstappunt van de voormalige Baghdadlijn en de Hedjazlijn. De Baghdadlijn is tussen 1903 en 1940 gebouwd om Berlijn met het toenmalige Ottomaanse Rijk te verbinden. De spoorlijn liep van Istanbul door Konya, Adana en Aleppo naar Baghdad en was 1600 kilometer lang. De Hidjazspoorlijn was ook onderdeel van de Ottomaanse treinverbinding en werd aangelegd om Istanbul en Damascus te verbinden met de heilige stad Mekka. De bouw stagneerde uiteindelijk door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en heeft nooit verder gereden dan Medina in Saoedi-Arabië.

Haydarpasa

Een felle brand heeft op 28 november 2010 het dak en het grootste deel van de bovenste verdieping van het Haydarpaşa verwoest. De brand is ontstaan door renovatiewerkzaamheden aan het dak. De brand was echter niet van invloed op het treinverkeer, omdat het treinverkeer in Istanbul niet erg intensief is.

Wil je het Haydarpaşa treinstation bewonderen? Neem dan een ferryboot die de Bosporus oversteekt, want zo kan je het majestueuze gebouw van alle kanten bekijken.

Sirkeci station

Sirkeci

Het Sirkeci station in Istanbul is het eindstation van de  Oriënt Express, een zeer luxe trein die voornamelijk rijke passagiers vervoerde. Het station is speciaal gebouwd om er de internationale trein vanuit Parijs te kunnen ontvangen. Met het bouwen van het Sirkeci station, ontstond er een makkelijke manier om van Parijs naar Istanbul te reizen. De eerste reis tussen Parijs en Istanbul vond plaats in 1889.

Het Sirkeci station is gebouwd in 1883 en geopend in 1890 en is ontworpen door de Duitse architect Jasmund. Het verenigd op knappe wijze de verschillende architectonische stijlen die Istanbul rijk is. De restauratie van het station is een goede plek om de drukte en chaos van de stad even te ontvluchten.

De Oriënt Express

Dankzij een goede samenwerking tussen de Ottomaanse en Duitse overheden aan het einde van de 19e eeuw, was de handel tussen de twee landen flink gestegen en waren het bondgenoten geworden. Duitsland investeerde in de Turkse economie en andersom trok Turkije Duitse producten voor op de markten. Overige Europese landen raakten ook geïnteresseerd in de Ottomaanse rijkdommen en zodoende kwam de Belgische diplomaat Georges Nagelmackers met het idee voor de Oriënt Express.

De man had al een tijd in de Verenigde Staten geleefd en had daar het idee met de langeafstandstreinen in de praktijk zien werken en wilde ditzelfde systeem ook in Europa ten uitvoer brengen. Dankzij de goede contacten die hij had, onder meer met de Belgische koning, kreeg hij de financiën rond en kon hij het enorme project opstarten. Nagelmackers koos grote en bekende steden uit voor de route van de Oriënt Express. De eerste trein deed Londen, Parijs, Wenen en als laatste Istanbul aan. In de jaren daarna werden er meerdere routes ontworpen, waarbij ook andere steden werden aangedaan.

De Oriënt Express werd in korte tijd erg populair en werd ook onderwerp van een aantal romans. De bekendste is toch wel het boek van Agatha Christie: Moord in de Oriënt Express. Nog niet eerder hadden mensen zo snel de reis kunnen maken naar Istanbul vanuit West-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.