Topkapı Paleis

Wanneer je in Istanbul bent, mag een bezoek aan het Topkapı Paleis absoluut niet ontbreken. Het paleis, dat één van de best bezochte bezienswaardigheden van Istanbul is, was jarenlang het onderkomen van de Osmaanse sultans. Tegenwoordig doet het paleis dienst als museum en geeft het een goed beeld van het leven dat de sultans vroeger leefden.

Bekijk hier alle informatie >>

Lees hier verder over:

Het paleis is in 1459 gebouwd in opdracht van Sultan Mehmet II en was tussen 1465 en 1853 het centrum van de Osmaanse heerschappij. Met haar ligging op het Seraglio punt tussen de Gouden Hoorn en de Zee van Marmara, heeft het Topkapı Paleis een fantastisch uitzicht over de Bosporus. Een bezoek aan het paleis staat dan ook garant voor een paar mooie panorama’s. Het Topkapı Paleis bevindt zich nabij het Gülhane Park.

Het Topkapı Paleis als museum.

Topkapi PaleisHet Topkapı Paleis heeft meerdere paviljoenen die als musea dienst doen. Ook het eigenlijke paleis is ingericht als museum. De collectie omvat veel oorlogsbuiten, geschenken en alledaagse voorwerpen. De harem van het paleis kan alleen onder leiding van een gids bezocht worden. De schatten van het Topkapı Paleis, zoals juwelen en sieraden, liggen in de Hazine Dairesi (De Schatkamer).

Andere plaatsen in het paleis zijn de Toren van Gerechtigheid en het Paviljoen van de Heilige Mantel met relieken van de profeet Mohammed en de eerste kaliefen.

 

De binnentuinen van het Topkapı Paleis.

Het Topkapı Paleis telt vier grote binnentuinen. De eerste tuin beslaat het hele Seraglio punt en wordt omringd door hoge muren. Toegang tot deze tuin is mogelijk via de Keizerlijke Poort (Bab Hümayun). Vanuit de eerste tuin van het Topkapı Paleis is ook het Archeologisch Museum lopend te bereiken.

Topkapi Paleis

De Begroetingspoort leidt naar de tweede tuin met gebouwen als een bakkerij, een ziekenboeg, paardenstallen, de keizerlijke harem, een Divan en kwartieren van de Janitsaren. De Begroetingspoort is de poort die direct zichtbaar is bij het binnentreden van het paleis. In vroegere tijden werden hier de gevangen neergezet, in afwachting van hun naderende einde.

Door de Poort van Geluk (Babüssaade) kom je vervolgens in de derde binnentuin, dat het centrum van het Topkapı Paleis vormt. De tuin is omringd door de Zaal van de Privékamer (Has Oda), de schatkamer, de harem, enkele paviljoens en de bibliotheek van Ahmet II in het midden. De vierde tuin tenslotte, was een meer private tuin van de sultan. Het heeft een aantal paviljoens, kiosken en terrasjes.

Topkapi Paleis

Bezoekersinformatie Topkapı Paleis

  • De entreeprijs voor Topkapı Palace Museum is 20TL, wat momenteel gelijk staat aan €8,62.
  • Voor de Harem is een apart toegangsbewijs verreist. De kosten hiervoor zijn 15TL, wat momenteel gelijk staat aan €6,47.
  • Het Topkapı Palace Museum is dagelijks geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur, met uitzondering van dinsdag.
  • De verkoop voor entreebewijzen sluit om 16.00 uur.
  • Op religieuze feestdagen is het museum vanaf 13.00 uur geopend voor bezoekers.
  • Er worden bij betalingen alleen Turkse Lira’s of creditcards geaccepteerd.

In het Topkapı Paleis vinden regelmatig renovaties plaats met als gevolg sluitingen van sommige paviljoenen.

Wat is jouw ervaring met het bezoeken van het Topkapi Paleis? Laat dit hieronder weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.